Pasaraya di Malaysia kepada Dekorasi Kedai Shopee Anda

4 Cara Mengaplikasikan Teknik Dekorasi Pasaraya di Malaysia kepada Dekorasi Kedai Shopee Anda

Untuk #ShopeeSellerTips pada minggu ini, ShopeeXpert Suhaib telah berkongsi beberapa teknik dekorasi pasaraya yang sesuai digunakan untuk menghias kedai Shopee anda.

 

1) Pasaraya

Produk yang mahal seperti perkakas elektrik diletakkan berdekatan pintu masuk.

Kenapa? Bila pembeli masuk, mereka akan nampak harga barang elektronik (TV, mesin basuh, peti ais) yang mahal ni dulu. Secara psikologinya, selepas melihat harga barang yang mahal ni dulu, harga barang-barang lain yang mereka tengok selepas itu akan kelihatan lebih murah.

Aplikasi dekorasi kedai Shopee:

Beri keutamaan kepada produk yang mahal, tinggi kadar keuntungannya, dan/atau penghabisan stok untuk berada pada kedudukan yang lebih awal/atas pada dekorasi kedai anda. Selain berfungsi untuk “upsell” produk-produk ni, produk lain yang mereka lihat selepas itu akan kelihatan lebih murah.

 

2) Pasaraya

Produk yang “hot-selling” paling jauh dari pintu masuk.

Kenapa? Untuk paksa pembeli melalui bahagian-bahagian lain dan secara tak langsung pembeli akan membeli lebih daripada apa yang dirancang. Biasa kan? Pergi pasaraya konon nak beli barang basah sikit je, tapi bila sampai cashier mesti troli penuh.

Aplikasi dekorasi kedai Shopee:

Majoriti trafik ke halaman kedai Shopee kita datang daripada listing. Dan majoriti trafik itu juga datang daripada “hero SKU”/ “hot selling product” kita. Jadi bila kita buat dekorasi jangan paparkan atau letak produk “hot selling” kita pada turutan yang awal/atas. Pembeli pun dah masuk kedai melalui listing produk tu tadi, mereka nak tengok produk-produk lain di kedai anda.

Katakan anda buat carousel/ banner/ poster untuk produk yang “hot selling” tu di bahagian awal/atas, mungkin tak perlu untuk hyperlink ke kategori atau listing. Ini untuk memaksa/ membiarkan mereka melayari atau “scroll” halaman kedai kita lebih lama.

 

3) Pasaraya

Saiz troli yang lebih besar, susunan produk di “eye level”, gula-gula/coklat di kaunter bayaran.

Teknik-teknik ni semua berfungsi supaya pembeli membeli lebih banyak dan mempengaruhi pembeli untuk membuat “impulse buying”.

Aplikasi dekorasi kedai Shopee:

Di Shopee, Free Shipping adalah tarikan utama. Jadi kalau kedai anda ada FS, maka harga minima troli korang akan jadi RM15 (FS15). Kalau korang jual produk-produk yang berharga bawah RM15, boleh buat dekorasi & kategori untuk barang RM1, RM2, RM3.

Pembeli akan pergi ke kategori ini untuk cukupkan minima RM15 untuk dapat Free Shipping. Jadi, produk-produk dalam kategori harga ni lebih cenderung untuk menjadi “impulse buy”. Pembeli nak cukupkan RM15 dan checkout.

 

4) Jenama

Jenama-jenama besar menghabiskan masa dan duit yang banyak untuk mencari warna yang sesuai untuk logo, tema, dekorasi kedai mereka. Selain identiti, warna banyak mempengaruhi tabiat pembeli.

Sebagai contoh warna MERAH. mengikut kajian, warna MERAH dapat meningkatkan selera makan. Jadi tak hairan kenapa jenama-jenama besar seperti KFC, Mekdi, Coca Cola, KitKat memilih warna merah sebagai warna tema mereka.

Contoh lain pula ialah warna OREN. Warna OREN yang digunakan Shopee adalah warna yang ceria. Warna oren secara psikologinya menggalakkan kita untuk membuat “impulse buying”. Sebab tu butang “Buy Now” berwarna oren. Tapi butang chat dan add to cart kat tepi tu warna hijau.

Aplikasi dekorasi kedai Shopee:

Pilih warna yang sesuai dengan identiti dan tema produk di kedai anda. Tak digalakkan memilih warna ikut kegemaran sendiri ya. Takkan jual baju budak dekorasi kedai warna hitam kan? Baju budak kan warna-warni. Jadi deko dengan warna-warna yang ceria.

Boleh buat carian “color psychology” untuk buat bacaan dan kajian lanjut ya.

 

Cara merancang dekorasi kedai anda

Lepas korang buat kajian nak dekorasi kedai korang macam mana. Buat & lukis pelan untuk dekorasi tu supaya idea tak hilang. Buat kerja kreatif sangat memakan masa dan perlukan masa yang lama dari buat kajian, perancangan dan pelaksanaan. Jadi boleh buat sikit-sikit, tak perlu tergesa-gesa nak siapkan sekaligus.

Terms and Conditions

1. The SiteGiant x Lalamove First Time 10% Top-Up Bonus Campaign (the “Promotion”) is provided by LALAMOVE MALAYSIA SDN BHD (COMPANY NO. 1277201-W) (“Lalamove”) and SiteGiant Sdn Bhd (“SiteGiant”). By participating in the Promotion by registering via this link: https://sitegiant.my/lalamove-integration and/or receiving the Bonus (as defined below), this indicates you understand and agree to be bound by these Terms.

2. You are eligible to participate in the Promotion and become an “Eligible Customer” if all of the following requirements are satisfied:

a. You have enrolled in the Promotion through the dedicated main landing page for the Promotion via this link: https://sitegiant.my/lalamove-integration (“the Form”) during the Promotion Period (as defined below);

b. You have become a registered corporate (prepaid settlement) account holder of Lalamove;

c. You have signed up as a new merchant of SiteGiant and you have been onboarded by SiteGiant following satisfaction of all requirements from SiteGiant during the Promotion Period;

d. You are a company incorporated in Malaysia with a valid business registration certificate; and

e. SiteGiant and Lalamove reserve the right to refuse any Eligible Customers their participation in the Promotion for any reason and without any prior notice.

3. If you are an Eligible Customer, you are eligible to a one-time fixed credit bonus equal to 10% of the amount first topped up, to be credited to your Lalamove corporate e-wallet account (the “Bonus”) if you successfully topped up at least RM 100 during at least one single transaction to your Lalamove corporate account (the “Transaction”).

4. This Promotion commences on 15th July 2022 with the end date to be announced at a later date (the “Promotion Period”).

5. If the Eligible Customer satisfies the Conditions in clause 3 of these Terms, the Bonus will be credited within 30 days immediately following the registration of your Lalamove corporate account.

6. The relevant top-up amounts in the Lalamove account have unlimited validity from the date of the successful top-up. The Bonus is subject to applicable agreements governing your Lalamove corporate account.

7. The relevant top-up amounts are not redeemable for cash or cash-out, for resale and no refund or exchange is permitted (except as required by applicable laws).

8. During the Promotion Period, in case of any fraud or abuse in respect to how the Bonus is awarded, Lalamove reserves the right to debit the Bonus from the Eligible Customer’s Lalamove corporate account without prior notice.

9. The Bonus cannot be earned in conjunction with other offers, packages or promotions as may be launched by Lalamove from time to time, unless specified by Lalamove. The Bonus cannot be transferred to third parties or other accounts, or exchanged for any other gifts, returned or exchanged for other products with respect to Lalamove.

10. SiteGiant and Lalamove reserve the right to amend, and/or vary any of these Terms and any arrangement of this Promotion, limit, suspend, cancel, and/or terminate the Promotion, without notice and without any liability.

11. In addition:

a. General terms and conditions of Lalamove would all apply (https://www.lalamove.com/en-my/terms-and-conditions).

b. Lalamove will process the collected data and personal information in accordance with Lalamove’s privacy policy (https://www.lalamove.com/en-my/privacy-policy).

c. By participating in the Promotion, you expressly consent that any personal information that you provide, may be shared between SiteGiant and Lalamove for purposes of the Promotion and all related administrative actions in connection therewith.

12. These Terms are governed by the law of Malaysia. In case of any dispute, SiteGiant and Lalamove reserve the right of final decision.

13. For any enquiries:

Related to SiteGiant, please contact support@sitegiant.my

Related to Lalamove, please contact partner.support@lalamove.com

Terms and Conditions

1. This promotion availability will be based on first come, first served basis.
2. This promotion is not applicable for renewal usage.
3. This promotion is valid for new signups only.
4. Duration of this free subscription offer is 3 + 12* months (*T&C apply).
5. Free 3 months subscription from SiteGiant and 12 months subscription from Government subsidy campaign (subject to availability).
6. SiteGiant reserves the right to change these terms and conditions at any time without prior notice.